.
YAB Abdullah Jaafar Menteri Besar Johor Ketiga
YAB Dato Mustapha Jaafar
Menteri Besar Johor Keempat
YAB Dato Abdul Hamid Yusof Menteri Besar Johor Kelima
YAB Ungku Abdul Aziz Abdul Majid Menteri Besar Johor Keenam
YAB Dato Onn Jaafar Menteri Besar Johor Ketujuh
YAB Dato Wan Idris Wan Ibrahim
Menteri Besar Johor
Kesembilan
.
Gambar gambar hakchipta terpelihara Keluarga keluarga
Dato Jaafar Mohamed
Bila orang orang tua bercerita bekenaan Dato' Ja'afar, banyak cucu cicit bertanya "siapa tu Dato' Ja'afar Atuk" ?

Cerita nya bermula dengan Tok Abdul Jabbar Bin Tok Othman Bin Tok Ahmad
waris-waris Tun Biajid, Bendahara Paduka Raja Johor pertama. Mereka adalah orang-orang ternama pada zaman dahulu dalam tahun 1700an yang telah berjasa kepada kerajaan Negeri Johor dan Raja. Duka cita nya maklumat-maklumat yang telah dikumpul dan banyak lagi cacatan daripada Y.A.B. Dato' Ja'afar Bin Mohamed, Menteri Besar Johor yang pertama telah hilang apa bila Kerajaan Negeri Johor mengikut arahan, telah melelongkan rumah beliau Bukit Senyum di Johor Bahru. Semua kertas tulisan dan cacatan, buku-buku, gambar-gambar, lukisan-lukisan dan harta pusaka Dato' Ja'afar, isteri-isteri dan anak-anak Allahyarham telah hilang dan lesap.

Tok Abdul Jabbar telah berkhawin dan ada beberapa isteri, nama-nama semua isteri tidak di ketahui. Beliau telah di berkati 20 orang anak-anak lelaki dan perempuan. Ini bermakna Allahyarham telah berkhawin lebih pada satu isteri.  Hanya maklumat daripada tujuh [7] orang anak-anak Tok Abdul Jabbar dapat di cari didalam harta pusaka Allahyarham Dato' Ja'afar Mohamed selepas beliau meninggal dunia pada tahun 1919.

Dato' Ja'afar Bin Haji Mohamed dilahirkan pada thun 1838 di Teluk Belangga, Singapura. Bapa Dato' Ja'afar, Haji Mohamed ia lah anak kepada Tok Muhammad Tahir, anak pertama Tok Abdul Jabbar Bin Othman. Ibu Dato' Ja'afar, Ana Binti Abdullah ialah anak kepada Dayang Binti Tun Abdul Jamil [Raja Timur] dan Ibu Dayang ialah Cik Burok anak Orangkaya Sementan.

Daripada cacatan-cacatan Allyarham Dato' Ja'afar Bin Mohamed, wujudlah
"Salasilah Tok Abdul Jabbar Bin Tok Othman" yang dikumpul disusun dan diterbit kan oleh saudara Othman Bin Dato Abdul Hamid pada tahun 1967 dengan kerja-sama dan  bantuan Dato Ismail Bin Abu Bakar dan Kolonel [B] Muhammad Bin Abdul Jabbar.

Salasilah ini menceritakan titisan keturunan tentang tujuh anak-anak Tok Abdul Jabbar dan mengandung beberapa kekurangan seperti tiada kod keturunan atau keluarga dan nama-nama dan bilangan adek beradek yang tidak lengkap. Tetapi, salasilah ini sangat mustahak kerana ia menentukan asal usul maklumaat-maklumaat kekeluargaan dan nama-nama keluarga yang tidak boleh di cari lagi pada hari ini kerana semua keluarga tua yang tahu tentang kaitan keluarga-keluarga bersama dan jua keluarga sendiri telah meninggal dunia.

Negeri Johor memperkenalkan rekod beranak dan mati kepada rakyat pada tahun 1915 oleh demikian rekod beranak dan mati sebelum 1915 tidak wujud dan perkara ini menjadi satu perkara sukar jika hendak menentukan nama-nama saudara yang hidup antara tahun 1700 hingga tahun 1915.

Ada lagi salasilah-salasilah yang diterbitkan khusus kepada keluarga-keluarga tertentu sahaja, seperti "Salasilah-salasilah "Dato' Ja'afar Bin Mohamed", "Dato' Mustapha Bin Jaafar", Dato' Abdullah Bin Jaafar, "Dato' Onn Bin Jaafar" "Dato' Awang Bin Omar Bin Endot", "Salasilah Abdul Majid Bin Mubin", "Salasilah Dato' Ismail Bin Abu Bakar " "Salasilah Aishah@Esah Binti Mustafa Bin Jaafar dan terkini melalui penyelidikan dan sumbangan saudamara, Salasilah-salasilah Nahkoda Daeng Lajat Abdul Rahim, Wan Nong Yahya, Mohamed Mahbob, Daeng Pabitah, Daeng Ahmad [Wak Minah] Raja Champa Bugis Bukit Mor, Salasilah Temenggong Muar dan ada lagi yang sedang dicari.

Salasilah-salasilah diatas semua ada banyak berpautan antara satu sama lain melalui keturunan darah atau perkhawinan antara keluarga. Salasilah ini akan mencuba menyatukan semua maklumat-maklumat berkaitan kedalam satu salasilah di dalam satu perisian komputar saling tindak [interactive].

Salasilah perisian komputar in di kenali sebagai "Salasilah Tok Abdul Jabbar 2007"  dan mencuba menyatukan semua kandungan berkaitan di dalam satu salasilah saling tindak [interactive] yang akan mengandung gambar-gambar pengenalan dan juga albam-albam keluarga, carta-carta moyang dan keturunan, carta bergambar, carta individu dan banyak lagi maklumat dan kemudahan yang lain.

Salasilah Tok Abdul Jabbar 2007 adalah satu Salasilah bernyawa [a living family tree] yang tidak akan habis riwayat nya selagi ada keturunan Tok Abdul Jabbar, kerana perisian komputar ini telah memudahkan semua saudara menyambungkan salasilah ini daripada database yang telah disiapkan dan sedia ada. Maklumat-maklumat didalam database salasilah ini adalah terkini hingga Disember 2012. Dukacita nya banyak lagi cabang dan susur-galur tidak dapat disiapkan kerana ada saudaramara tidak memberi kerjasama dan memandang penyelidik dengan mata yang searung.

Harapan tinggi dituju kepada semua saudaramara berkaitan yang ternama dalam kandungan salasilah ini tidak akan mengabai-abai kan kerja-kerja yang telah di lakukan oleh banyak saudaramara daripada tahun 1880an hingga tahun 2014 bagi mengumpul dan menyusun maklumat-maklumat yang terkandung dalam salasilah ini dan diminta memberi sokongan dengan cara menyambungkan titisan keturunan keluarga-keluarga sendiri dan menyumbangkan maklumat tersebut supaya database riwayat " Salasilah Tok Abdul Jabbar 2007" ini akan dapat disambungkan untuk selama-lama nya.

Banyak lagi maklumat-maklumat dan gambar-gambar yang sedang di cari dan adalah harapan besar saudaramara akan mentampil kehadapan dan menyumbang kan gambar-gambar keluarga dan nenek moyang mereka supaya dapat berkongsi dan memberi memori kenangan manis kepada saudaramara yang lain.
Dato Seri Amar DiRaja Dato Abdul Rahman Andak
Sultan Abu  BakarSri Maharaja
DYM Almarhum Sultan
Ibrahim alMasyhur
Dato' Mohamed Mahbob
Menteri Besar Johor Kedua
Dato Bentara Luar
Panglima Mohd Salleh Perang
Tan Sri Haji Mohd Noah Omar
YAM Tunku
Temenggong Ahmad
Dato Omar Endot
Dato Mohd Shah Awang
Dato Abdullah Esa
Dato Ismail Abu Bakar
Dato Daud Suleiman
Gambar gambar hakchipta terpelihara Keluarga keluarga
Dato Jaafar Mohamed
Tun Biajid Bendahara Paduka Raja Johor.
Tok Ahmad
Tok Othman,
Toh Embong
Tok Abdul Jabbar
Raja Timur Abdul Jalil
+ Cik Burok anak Orangkaya Semantan

YAB Dato' Ja'afar Mohamed Menteri Besar Johor Pertama
Ungku Abdul Rahman
Abdul Majid
Hakchipta Siapamoyanganda.com 2007 Terpelihara
"Gambar didalam kenangan akan menjadi pudar dengan masa dan gambar-gambar di dalam simpanan akan menjadi pudar dan rosak dengan masa juga. Berkongsilah gambar-gambar lama bersama kami supaya dapat diselamatkan selama-lama nya."
[Hakchipta] [Privacy Policy] [Disclaimer] [Hubung Kami]

Balik ka...
Dato Mohd. Said Suleiman
Othman Abdul Hamid
Dato Abdul Rahman
Yassin
Dato Wan Mohd Salleh
Dato Ahmad
Mohd Tahir
Tun Dr Awang Hassan