Lamanweb Bersejarah
Penghargaan keutama ditujukan kepada Othman Bin Dato Abdul Hamid bersama Dato Ismail Bin Abu Bakar dan Kolonel  Muhammad Bin Abdul Jabbar yang telah menyiapkan Salasilah Tok Abdul Jabbar Bin Tok Othman pada tahun 1967. Oleh kerana usaha mereka bertiga, dapatlah saudaramara yang lain menyambungkan salasilah-salasilah cara persendirian zuriat-zuriat keluarga mereka sendiri dan memenuhkan nama nama dan cabang cabang yang telah tertinggal kosong kerana tiada maklumat lengkap yang dapat diperolehi pada masa dahulu.

Penghargaan juga di tujukan kepada YAB Dato Abdul Ghani Bin Othman, Menteri Besar Johor, yang memain peranan penting mengingatkan riwayat anak-anak Johor yang berjasa dengan Negeri Johor, dan juga Yayasan Warisan Negeri Johor yang telah mempromosikan jasa anak-anak Johor dalam sejarah Negeri sebagai penaung, penerbit, pencetak buku-buku dan dll. Penghargaan juga di tuju kepada semua penulis-penulis dan penyelidek yang telah menghasilkan kertas kerja dan buku-buku sejarah Johor.

Terkini sekali penghargaan di tuju kepada Lt. Jeneral Dato Jaafar Bin Onn yang telah menyiap dan melengkapkan zuriat Dato Jaafar Bin Mohamed , Menteri Besar Negeri Johor yang pertama dan juga sebagai penulis buku bersejarah UMNO dan Malayan Union sebagai memperingatkan ayahanda beliau, Dato' Onn Bin Ja'afar.

Tidak ketinggalan terima kasih jua kepada semua saudaramara yang lain yang telah menyiapkan zuriat-zuriat keluarga mereka sendiri dan telah menyumbangkan maklumat, gambar dan penentuan kaitan persaudaraan yang terkandong di dalam Salasilah Tok Abdul Jabbar 2007 terkini, adalah benar dan tepat.Sumber-sumber gambar: Keluarga Dato' Ja'afar Mohamed, Keluarga Dato' Onn Ja'afar, Keluarga Dato' Mustaffa Ja'afar, Dato' Abdullah Ja'afar, Keluarga Hawa Onn,
Keluarga Dato' Abdullah Esa, Keluarga Dato Ismail Abu Bakar, Keluarga Kamariah Jaafar, Keluarga Dato Abdul Hamid Bin Yusof, Keluarga Dato Awang Omar, Keluarga Tun Dr. Awang, Keluarga   Dato' Mohamed Salleh Bin Perang, Keluarga Dato Mohamed Bin Mahbob, Arkib Negeri Johor, Arkib Negara Malaysia, Musium Negara Malaysia, Yayasan Warisan Johor, Utusan Melayu, NSTP Malaysia, The Star.
Terima Kasih                    Terima Kasih                     Terima Kasih                        Terima Kasih                    Terima Kasih                        Terima Kasih                     Terima Kasih                      Terima Kasih