Selamat datang ka Salasilah Tok Abdul Jabbar 2007
Zuriat-zuriat Tok Muhammad Tahir adik beradik,
dan Dato Jaafar Mohamed sekeluarga.
Salasilah ini mengandung zuriat Tok Abdul Jabbar bin Tok Othman bersama dua puloh orang anak-anak beliau dan juga zuriat-zuriat keturanan mereka. Titisan keturunan telah di-tumpukan kepada tujoh orang anak saja oleh kerana maklumat-maklumat bekenaan anak-anak yang lain tidak dapat dicari.

Maklumat-maklumat yang digunakan adalah daripada cacatan Yang Berhormat Dato' Ja'afar bin Mohamed, Menteri Besar Negeri Johor yang pertama. Beliau telah memegang jawatan Menteri Besar daripada tahun 1886 hingga beliau meninggal dunia pada tahun 1919. Sebelum tahun 1886 beliau dikenali sebagai Dato' Bentara.

Maklumat-maklumat tersebut telah dikumpulkan oleh saudara-saudara Othman bin Dato Abdul Hamid, anak kepada Menteri Besar Johor yang kelima bersama Dato Haji Ismail bin Abu Bakar [Tok Long], Pengelola Bijaya DiRaja Johor dan Kolonel [B] Muhammad bin Abdul Jabbar [Encik Long].

Salasilah pertama diterbitkan pada tahun 1967. Salasilah Tok Abdul Jabbar 2007 kemaskinikan salasilah 1967 dan menambahkan titisan keturunan hingga jenerasi ke11 dan juga menambahkan gambar-gambar perkenalaan individu-individu [seberapa boleh] yang terkandung didalam salasilah ini.

Salasilah Tok Abdul Jabbar 2007 telah disusun oleh Abu Bakar bin Ahmad, cucu kepada Dato Abdullah
bin Ja'afar, Menteri Besar Johor yang ketiga dan Dato Onn bin Ja'afar Menteri Besar Johor yang ketujoh
dengan sokongan daripada Dato Leftenan Jeneral [B] Ja'afar bin Onn [Encik Komet] dan juga banyak saudara-mara yang lain yang telah menyumbangkan salinan salasilah-salasilah keluarga mereka dan gambar-gambar anak-anak dan cucu-cucu mereka.

Salasilah Tok Abdul Jabbar 2007 mengandung empat ribu tujuh ratus nama-nama saudaramara, satu ribu tiga ratus sepuloh keluarga dan hampir satu ribu gambar pada masa ini. Oleh kerana terkini adalah zaman teknologi IT, salasilah ini akan disediakan dalam cakra padat [CD] dan juga ditempatkan di lamanweb siapamoyanganda.com sebagai tapak rasmi. Salasilah ini disiapkan menguna perisian komputer dan oleh demikian akan menjadi lebih mudah bagi mengelolakan dan menambah maklumat-maklumat terkini.

Sungguhpun tidak pernah bersemuka, adalah diharapkan iaitu saudaramara akan dapat berkenalan antara satu sama lain melalui salasilah dan lamanweb ini. Harapan ditujkan kepada cucu-cucu dan cicit-cicit masa sekarang, supaya mereka dapat mengetahui dengan teliti, titisan asal usul mereka dan siapa saudaramara mereka dan menhargai perjuangan, kebolehan dan tahap kecemerlangan dicapai dalam hidup mereka.
Hakchipta siapamoyanganda.com 2007/2008 Terpelihara