Alhamdulillah shukur kehadrat Illahi Tuhan Rabbil’alamin yang telah medurungkan penulis menghimpun-menyusun dan menulis salasilah ini dengan kadar apa yang penulis dapat dengan berpandukan daripada catitan catitan yang ditulis oleh Allahyarham Yang Amat Berhormat Dato Jaafar Bin Haji Mohamed, Menteri Besar Johor yang pertama. Menteri kepada Almarhum Sultan Abu Bakar Ibni Almarhum Temenggong Ibrahim, Raja di Teluk Belanga, Singapura. Kemudian berpindah kerajaan di Johor Bahru, Johor, hinggalah sekarang ini. 

Dan juga dari catitan catitan yang ditulis oleh Allahyarham En. Keling Bin Ali menyatakan bahawa adalah kenyataan2 yang ditulisnya itu ialah keterangan2 yang diberi oleh Dato Penghulu Bali Da’ik bernama Abdul Rahman (En. Keling ).

Bahawa dengan sebab desakan dan kemahuan keluarga2 yang ada bersangkutpaut dengan salasilah ini maka terlintaslah dihati penulis hendak menjadikan sebuah buku yang penulis namakan buku “Salasilah Tok Abdul Jabbar Bin Tok Othman” yang terkandung didalamnya berberapa lapisan lapisan dan pecahan2 keturunan yang patut diambil tahu oleh keluarga2 yang ada kena mengena dengan salasilah ini.    Maka adalah kenyataan2 yang ditulis dalam buku salasilah ini tiadalah menepati pada susunan nya. Siapa yang tua dan siapa yang muda dan jua susunan adik beradik selain daripada kenyataan2 yang penulis dapat daripada keluarga2 yang mengambil berat dalam perkara menyusun dan memberi kenyataan2 yang penulis kehendaki. Sungguhpun bergitu tetapi tidaklah lari daripada asas dan tujuan2 yang benar.

Penulis ucapkan ribuan terima kasih kepada yang berhormat Dato Ismail bin Abu Bakar [Dato Long] dan juga Kol. Muhammad bin Abdul Jabbar [En. Long] yang telah menggambil berat bersama sama menyusun memperbaiki susunan2 dengan secara yang ditulis hinggalah selesai dijadikan sebuah buku salasilah ini.

Kami bertiga tiga menuntut maaf kepada sekelian saudara2 dan keluarga2 serta pembaca2 yang budiman jika kiranya ada terdapat apa2 kekurangan, silap atau tersalah haraplah ditambah dan dibetulkan. Mudah mudahan dengan kerjasama kita semua dapatlah buku salasilah ini dijadikan panduan dan kemudian sesiapa anak cucu cicit bolehlah sambung keturunan masing masing sampai beberapa banyak kebawahnya, sekianlah, wassalam adanya.

Alfakir,

Othman Bin Dato' Abdul Hamid
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Punca maklumat:   Salasilah Tok Abdul Jabbar Bin Tok Othman [1967].
(1894 -1968)